Categories
Lajme

Ja çfarë ndodh me trurin tuaj kur përdorni telefonin para se të flini!

Procedura është e njohur. Ju bëni një dush, fikni dritat dhe shtriheni pas një dite të vështirë. Ju kapni pa vetëdije celularin për një rrotullim të vogël.

Duhen gjysmë, një, ndoshta dy orë. Përfundimisht ju flini, por zgjoheni në mëngjes dhe zvarriteni. Le t’i marrim gjërat nga fillimi. Çfarë përfshin saktësisht procesi i gjumit dhe pse na duhen të gjitha fazat e tij? Edhe si ndikon lëvizja në celular në cilësinë e tij?

Truri dhe fazat e gjumit – Aktiviteti i trurit dhe gjumi lidhen me 4 fazat e tij. Është faza e dritës, ky shkëlqim mes zgjimit dhe gjumit. Kjo pasohet nga kohëzgjatja më e gjatë, e cila përpunon kujtesën.

E treta është gjithashtu më e thella, gjatë së cilës truri pastrohet, muskujt rigjenerohen dhe indet riparohen. Së fundi, faza REM ndodh në mëngjes, pak para zgjimit dhe karakterizohet nga paraliza e muskujve dhe lëvizje të shpejta të syve.

Çfarë ndodh me trurin nëse mashtroni celularin para gjumit – “Gjumi ka nevojë për relaksim dhe lëvizja e celularëve ofron eksitim shtesë në tru me gjithë këtë informacion,” shpjegon eksperti i gjumit Dr. Frida Rångtell.

Edhe kjo do të thotë se lajmet stresuese, emailet e punës dhe drita blu e ekranit vonojnë ndjeshëm relaksimin dhe për këtë arsye, gjumin. Fazat e gjumit zvogëlohen shumë në kohëzgjatje dhe truri nuk funksionon siç duhet.

Pse duhet ta lini mënjanë celularin? E tëra çfarë ju duhet të bëni para se të shkoni në shtrat është të ngadalësoni dhe përgatitni trupin tuaj për gjumë. Stresi i tepërt dhe drita e ekranit ndikojnë në ritmin cirkadian dhe natyrisht nuk ju lejojnë të flini normalisht.

Gjeni rutinën që ju ndihmon në këtë proces. Bëni një banjë relaksuese, fikni dritat dhe sigurohuni që të keni një temperaturë të mirë që nuk do të ndikojë në gjumin tuaj. Nëse e keni të vështirë të shkëputeni nga stresi i ditës, lexoni një libër.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *