Categories
Lajme

Ja pse duhet konsumuar djathi, ju rreshtoj të mirat që fiton trupi ynë

Konsumimi i djathit lidhet me përfitime të shumta shëndetësore. Mund të ulë rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2 me 8% thotë një analizë e studimeve të fundit të publikuara në Clinical Nutrition në American Journal.

Një studim tjetër në AJCN, ky nga Suedia, gjeti se gratë që konsumuan më pak se dy copa djathë në ditë, gjithashtu e ulën rrezikun e diabetit të tipit 2. Kalciumi, i cili rrit sekretimin e insulinës mund të zvogëlojë rezistencën ndaj insulinës, mund të shmangë sëmundjen, thonë studiuesit.

Proteinat e hirrës mund të luajnë gjithashtu një rol, pasi ato mund të rrisin ndjeshmërinë ndaj insulinës. Të ngrënit e dy copave djathë në ditë u shoqërua me 18% rrezik më të ulët të sëmundjeve të zemrës.

Duke shkruar në Journal British Nutrition, autorët propozojnë që mineralet si kalcium, kalium, magnez dhe vitamina si riboflavina dhe B12 mund të luajnë një rol.

Mbajtja e shëndetit të zemrës, me një copë djathë çdo ditë mund të ulë kolesterolin. Vitamina K2, e gjetur në produktet e qumështit të fermentuar si djathi, gjithashtu mund të luajë një rol.

Konsumimi i një filxhani rikota në ditë për 12 javë rresht nxit masën e muskujve dhe përmirëson ekuilibrin në të rriturit e shëndetshëm mbi 60 vjeç. Studiuesit thonë se proteina e qumështit, kazeinë dhe hirra mund të nxisin përmirësimin e shëndetit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *