Categories
Këshilla

Si ndikon mungesa e gjumit në organizmin tonë dhe sa të pafuqishëm ndihemi gjatë ditës

Mungesa kronike e gjumit ndikon në shëndetin fizik dhe mendor Sipas rezultateve të publikuara së fundmi të një studimi të ri, një natë pa gjumë është e mjaftueshme për të prishur mirëqenien tuaj të përditshme mendore dhe fizike, dhe disa të njëpasnjëshme mund të rrisin më tej këto efekte negative.

“Humbja e vazhdueshme e gjumit është shoqëruar me një rënie të emocioneve pozitive, një rritje të emocioneve negative dhe një incidencë më të lartë të simptomave fizike,” tha Sumi Li, autori kryesor i studimit, i botuar në Annals of Behavioral Medicine.


Lee, një asistent profesor në Departamentin e Plakjes të Universitetit të Floridës së Jugut dhe drejtor i Laboratorit për Gjumë, Stres dhe Shëndet (STEALTH), studion gjumin dhe faktorët e ndryshëm që ndikojnë në të gjitha popullatat.

Të rriturit duhet të flenë të paktën shtatë orë në natë, por një në tre prej tyre nuk fle, sipas Qendrave Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

Efektet negative të gjumit të dobët janë të dokumentuara mirë dhe shfaqja e tyre shoqërohet me një rrezik më të lartë të gjendjeve të ndryshme si sëmundjet kardiovaskulare, diabeti, obeziteti dhe demenca, raporton Sience Daily .

Efektet e përditshme të humbjes së njëpasnjëshme të gjumit, megjithatë, nuk janë hetuar aq gjerësisht. Hulumtimi i ri fokusohet veçanërisht në efektet e dëmshme të përditshme të humbjes së gjumit, e cila përcaktohet si të flini më pak se gjashtë orë në ditë, dhe nëse ka efekte kumulative të humbjes së përsëritur të gjumit në mirëqenien e përditshme.

“Gjumi ishte një nga rezultatet shëndetësore të panjohura, pavarësisht faktit se gjumi është i lidhur ngushtë me kaq shumë rezultate të ndryshme shëndetësore,” tha Lee. Studimi shqyrtoi ditarët e gjumit për tetë ditë rresht në 1,958 të moshës së mesme në Shtetet e Bashkuara.

Analiza zbuloi se humbja e gjumit në vetëm një natë rezultoi në një rënie të mirëqenies, si fizikisht ashtu edhe mendërisht. Përveç kësaj, me netët e shumta të njëpasnjëshme të humbjes së gjumit, veçanërisht pas tre netëve, këto efekte u intensifikuan.

“Kur humbja e gjumit ndodh pothuajse çdo ditë, që do të thotë në mënyrë kronike, atëherë trupi dhe mendja jonë nuk mund ta tolerojnë më atë,” tha Lee.

“Hulumtimet tregojnë se humbja e njëpasnjëshme netwve tw gjumit çon në shërim jo të plotë dhe akumulim të stresit dhe kështu dëmton mirëqenien tonë të përditshme,” shpjegoi ajo.

Ndërsa numri i ditëve të njëpasnjëshme të humbjes së gjumit u rrit, ashpërsia e efekteve negative fizike, duke përfshirë dhimbjet e trupit, problemet gastrointestinale dhe simptomat e frymëmarrjes, të tilla si dhimbje të fytit dhe rrjedhje të hundëve, gjithashtu u rritën, sipas rezultateve të tyre. Lee tha se pjesëmarrësit ndjenin pasojat më të këqija fizike pas gjashtë ditësh rresht të humbjes së gjumit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *