Categories
Lajme

Ushqimi që mund t’iu marrë jetën, njerëzit nuk heqin dorë prej tij

Gati çdo vit, Ministria egjiptiane e Shëndetësisë jep këtë paralajmërim: Qëndroni larg feseekh! Pavarësisht udhëzimeve, egjiptianëve u pëlqen të konsumojnë feseekh, një peshk të fermentuar, receta e të cilit daton mijëra vjet më parë. Ky peshk nëse nuk përgatitet siç duhet, mund të çojë në helmim, dhe në raste të rralla edhe në vd ekje.

Në tregun e Peshkut të Kripur dhe Havjarit, “Shaheen”, dyqanet e famshme që shesin këtë lloj peshku, i shohin paralajmërimet e Ministrisë, në fakt, si një reklamë pozitive.

Rreth 100 vjet më parë, patriarku i familjes më të madhe tregtare, Mohamed Shaheen, erdhi në Kajro dhe filloi të shiste feseekh duke krijuar dhe dyqane peshku, të specializuar për të fermentuar këto peshq.

Mirëpo, së fundmi, shumë dyqane të paspecializuar janë shtuar dhe po rrezikojnë shëndetin e konsumatorëve. Në vitin 1991, 18 njerëz vdi qën nga ngrënia e feseekh, të shitura në këto dyqane të pacertifikuara.

Konsumimi i feseekh daton që nga koha faraonike, kur çdo pranverë lumi Nil që tërhiqej linte pas gjurmët e peshqve të kalbur. Edhe sot, egjiptianët tradicionalisht hanë feseekh gjatë festës pranverore Shem el-Nissim, për të përkujtuar këtë pjesë të trashëgimisë së tyre.

Receta në vetvete është në dukje e thjeshtë: peshku thahet në diell dhe më pas vendoset në kazanët e mëdhenj prej druri të mbushur me ujë të kripur, për 45 ditë. Nëse nuk përgatitet me kripë të mjaftueshme, baktere të shumta, mund të lulëzojnë dhe më pas të shkaktojnë helm ime apo dhe vde kjen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *