Categories
Lajme

Ke lëkurë të yndyrshme? Këto ushqime ndikojnë në vajin e tepërt të saj

Për lëkurë të bukur nga jashtë, ndikon organizmi nga brenda. Ajo që konsumojmë ka një efekt masiv jo vetëm në peshën e trupit, shëndetin dhe gjendjen e përgjithshme, por edhe te lëkura, flokët dhe thonjtë.

Lëkura nuk duhet kurrsesi të jetë e thatë, por as e tepër e yndyrshme, prandaj nëse lëkura prodhon më tepër vaj që çon dhe në krijimin e puçrrave atëherë duhet bërë kujdes me dietën ushqimore. Disa ushqime mund të shkaktojnë prodhimin e tepërt të sebumit (yndyrës). Këto janë ushqimet që ndikojnë në vajin e tepërt të lëkurës tuaj:

Kripa – Konsumi i kripës së tepërt mund të shkaktojë dehidrim, mbajtje të ujit, ënjtje dhe rrathë poshtë syve. Por kjo gjithashtu mund të çojë në një rritje të niveleve të vajit, ndërsa lëkura përpiqet të luftojë dehidrimin e shkaktuar nga kripa.

Mishi i kuq – Mishi i kuq (salsiçe, mish viçi, qengji dhe proshutë) mund të jenë të larta në yndyrna të ngopura të cilat mund të rrisin inflamacionin në lëkurë. Ky inflamacion i tepërt mund të shkaktojë prodhim të tepërt të vajit. Mishi i kuq mund të zëvendësohet me mish shpendësh ose peshk.

Sheqeri – Hulumtimet kanë treguar se ushqimet me nivel të lartë të sheqerit rritin prodhimin e IGF-1, një hormon peptid që stimulon rritjen, por gjithashtu mund të shkaktojë prodhimin e tepërt të yndyrës.

Karbohidratet e rafinuara – Ashtu si sheqeri, ushqimet me karbohidrate të rafinuara (buka e bardhë, makarona të bardha, oriz të bardhë) gjithashtu mund të rrisin prodhimin e IGF-1, gjë që mund të shkaktojë një mbiprodhim të yndyrës së lëkurës.

Bulmeti – Asnjëherë nuk duhet tepruar me konsumimin e qumështit, për shkak se produktet e qumështit me cilësi të lartë janë të lidhura me përfitime të tjera shëndetësore.

Sipas disa kërkimeve qumështi i skremuar mund të ketë një efekt më të madh në IGF-1 dhe mundëson rritjen e nivelit të yndyrës. Natyrisht, vlen të përmendet se nuk është e nevojshme të hiqen plotësisht nga dieta këto grupe ushqimore, por të kufizohen për një periudhë kohe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *