Categories
Lajme

E dini se ka infarkt në sy? Simptomat dhe si mund ta parandaloni

Megjithëse infarkti në sy duket i frikshëm, një reagim urgjent mund të kufizojë apo edhe të parandalojë humbjen e shikimit

Infarkti i syve mund të shkaktojë humbje të përnjëhershme të shikimit periferik, shtrembërim të shikimit dhe pika të verbra.

 

Cilat janë simptomat dhe si ta dallojmë infarktin e syrit? Shumica e pacientëve do të përjetojnë humbje të plotë të shikimit në njërin sy kur zgjohen në mëngjes. Kjo simptomë është pa dhimbje.

Ju gjithashtu do të dalloni infarktin e syrit nga humbja e shikimit periferik ose qendror, një hije në gjysmën e sipërme ose të poshtme të fushës së shikimit, por më së shpeshti ndodh te personat më të vjetër se 45 vjeç.

Gjithashtu, pacientët mund të përjetojnë simptoma të uljes së ndjeshmërisë së flokëve, humbje peshe, oreks, lodhje, dhimbje të tëmblave, ethe, dhimbje gjatë përtypjes.

Infarkti i syrit ndodh për shkak të bllokimit të plotë të enëve të gjakut që furnizojnë nervin optik dhe mungesës së presionit. Presioni i gjakut ndryshon në raport presionin e syrit dhe ka një rënie të qarkullimit të gjakut.

Rreziku i infarktit të syrit do të rritet, ndër të tjera, nga diabeti, kolesterina e lartë dhe presioni i lartë i gjakut.

Shërimi i infarktit të syve -Nëse faktorët e rrezikut si presioni i gjakut, diabeti, kolesterina dhe kushtet e tjera nuk kontrollohen, ka një shans 30% që infarkti të përsëritet në syrin tjetër brenda 3 vjetëve.

Kortikosteroidet ndikojnë në përmirësimin e mprehtësisë së shikimit, nëse trajtimi fillon menjëherë.

Nëse jeni të rrezikuar nga ky lloj i infarktit të syrit, kushtojini vëmendje simptomave të mëposhtme:

Djegësi e kokës ose dhimbje, humbje të oreksit, lodhje, dhimbje të muskujve dhe qafës, dhimbje në tempuj, ethe, mjegullim pa dhimbje, humbja e shikimit për disa minuta ose orë (para se të bëhet e përhershme).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *