Categories
Lajme

“Lotët e fikut” ideale për kurimin e kallove dhe të tharave në duar

Studimet e bëra kanë vërtetuar se fiku përmban një përqindje të lartë lëndësh ushqyese dhe vitamina. Është bërë e qartë se fiku është një frut kalorik që ekuilibron e shmang aciditetin e trupit të njeriut.

Është i pasur me burime natyrale të vitaminave A, B, C dhe përmban një përqindje të pasur e të lartë të lëndëve ushqyese, sidomos elementet hekur, kalcium, bakër. Përqindja e sheqerit tek fiku zë 19% të peshës së tij, dhe për këtë çdo 100 gr. fiq i jep fuqi e nxehtësi trupit rreth 70 sa’ren.

Është i dobishëm për gratë shtatzëna gjidhënëse, ndërsa në aspektin kurativ fiku është i dobishëm, mbrojtës e shërues i sëmundjeve të aparatit tretës, kapsllëkut, sëmundjet e gojës e mishit të dhëmbëve.

Është vërtetuar shkencërisht se infuzioni (ekstrakti) i fikut të thatë ndihmon diuretikët e pastrimin e gjakut. Po të konsumohet esëll konsiderohet si një medikament i mrekullueshëm për rastet e kapsllëkut të përkohshëm, sepse përmban lëndë pastruese.

Perveq kesaj fletat e fikut perkatesishte bishti i fletes se fikut perdoret per tjrajtimin e ta thateve apo kallove neper duar dhe kembe. Trajtimi behet ne ate menyre qe keputet nje flete se bashku me bishtin e saj dhe nga pjesa fundore e bishtit te fletes se fikut fillon te dale nje leng i bardhe, dhe me kete lenge e lyejme kallon.

Trajtimi i zakonshem zgjate nje jave dhe efekti konsiston ne ate qe kalloja fillon te shkrihet dhe pergj aket duke u shka terruar plotesishte. Kohezgjatja e tarapise duhet te jete te pakten 7 dite, dy here ne dite.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *