Categories
Lajme

Kujdes: sheqernat në dietën tuaj ndikojnë tek aknet në fytyrë

Një dietë e pasur me karbohidrate të rafinuara, duke përfshirë ushqime dhe pije me sheqer, është shoqëruar me një rrezik më të lartë të zhvillimit të akneve. Ushqimet me një indeks të lartë glicemik, siç janë ëmbëlsirat e përpunuara, rrisin sheqerin në gjak më shpejt sesa ushqimet me një indeks glicemik më të ulët. Ushqimet me sheqer rritin shpejt sheqerin në gjak dhe nivelet e insulinës, duke shkaktuar rritjen e sekretimit të androgjenit, prodhimin e vajit dhe inflamacionin, të gjitha këto luajnë një rol në zhvillimin e akneve.

Studimet kanë treguar se dietat me glicemi të ulët shoqërohen me një rrezik të reduktuar të akneve, ndërsa dietat me glicemi të lartë lidhen me një rrezik më të madh. Për shembull, një studim në 2,300 adoleshentë tregoi se ata që konsumonin shpesh sheqer të shtuar kishin një rrezik 30% më të madh për të zhvilluar puçrra fytyre .

Gjithashtu, shumë studime të popullsisë kanë treguar se komunitetet rurale që konsumojnë ushqime tradicionale, të papërpunuara kanë përqindje pothuajse jo-ekzistente të akneve, krahasuar me zonat më urbane, me të ardhura të larta. Këto gjetje përkojnë me teorinë se dietat e larta në ushqime të përpunuara dhe të mbushura me sheqer kontribuojnë në zhvillimin e akneve.

Dietat me sheqer të lartë mund të rrisin sekretimin e androgjenit, prodhimin e vajit dhe inflamacionin, të gjitha këto mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të akneve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *