Categories
Lajme

Ju tregoj çfarë ndodh me trupin kur nuk merrni vitaminën D

Meqenëse trupat tanë shndërrojnë rrezet e diellit në vitaminë D, shkaku kryesor i mungesës së vitaminës D është nënveprimi në diell. Simptomat e mungesës së vitaminës D përfshijnë osteoporozën, dhimbjen e muskujve dhe kockave dhe lodhjen e shpeshtë.

Vitamina D është një vitaminë thelbësore. Ajo ka një rol kyc në sistemin tonë imunitar dhe ndihmon trupin tonë të thithë kalciumin. Mungesa e vitaminës D shpesh shkaktohet nga mungesa e dritës së diellit.

Trupat tanë prodhojnë vitaminë D me ndihmën e diellit. Kur jemi të ekspozuar ndaj rrezeve ultravjollcë në rrezet e diellit, molekulat specifike të kolesterolit në lëkurën tuaj, të quajtur 7-dehidrokolesterol, shndërrohen në vitaminë D.

Prandaj, është e vështirë të merrni mjaftueshëm vitaminë D nëse nuk jetoni në një klimë me diell. Për këtë arsye, shumë ushqime në SH.B.A janë të fortifikuara me vitaminë D, përfshirë qumështin, kosin, lëngun e portokallit dhe drithërat. Ekzistojnë gjithashtu disa ushqime të pasura natyrisht me vitaminë D përfshirë vezët dhe peshqit yndyror si salmon etj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *