Categories
Lajme

Kur duhet ta hedhim ushqimin? Lexoni këto këshilla të sinqerta

Ata të gjithë kanë qenë në këtë pozicion: Ju qëndroni para frigoriferit duke mbajtur një kon me ushqimin e mbetur dhe pyesni veten: sa kohë ka qenë në frigorifer? A është akoma mirë?

Pastaj ju kërkohet të merrni një vendim: ta hidhni atë edhe pse është një nga ushqimet tuaja të preferuara apo ta hani duke u lutur së pari? Pra, si e dini kur një ushqim është i sigurt për t’u ngrënë?

Pavarësisht nga lloji i ushqimit që lini në frigorifer, është e sigurt ta mbani në frigorifer vetëm katër ditë. “Të gjithëve na pëlqen të vendosim ushqim në frigorifer në frigorifer, sikur t’u japim atyre një zgjatje të jetës,” thotë Jennifer McEntire, Ph.D., nënkryetare e Administratës së Ushqimit dhe Barnave në Shtetet e Bashkuara.

Pra, nëse supozojmë se frigoriferi juaj ka temperaturën e duhur (2 – 5 gradë Celsius) McEntire, thekson se brenda katër ditëve ushqimi duhet të konsumohet. Por nëse gatuani ushqimin për një javë të tërë, atëherë vini ushqimet e gjysmës së dytë të javës në frigorifer dhe shkrini ato, vetëm kur do t’i hani.

Ndiqni këshillat më poshtë për t’u siguruar që ndiqni rregullat e higjienës:

Mos lini ushqim në banakun e kuzhinës – Sapo keni gatuar një tenxhere të madhe me supë, kështu që keni nevojë për kohë të mjaftueshme për t’u ftohur dhe më pas ta vendosni në frigorifer, apo jo? Jo

Nëse ushqimi është në temperaturën e dhomës për më shumë se dy orë, është mjaft i ndjeshëm ndaj baktereve që nuk duhet të hani. Ndani supën ose çfarëdo që keni gatuar në tapa të ndryshme dhe vendoseni në frigorifer, edhe nëse është e nxehtë. Kjo vlen edhe për drekën që merrni në punë. Edhe nëse është e mbyllur në një kon me cilësi shumë të mirë, duke e lënë atë jashtë frigoriferit, nuk është e shëndetshme.

Madhësia ka rëndësi (dhe e vogla është më mirë) – McEntire rekomandon përdorimin e kontejnerëve të vegjël për ruajtje. Sa më i vogël të jetë koniku, aq më shpejt ushqimi ftohet. Prandaj preferoni tapat e vogla dhe praktike.

Nëse do të ngrohni ushqimin, ngrini temperaturën – Kur keni nevojë të ngrohni ushqimin tuaj, temperatura duhet të jetë mbi 70 gradë Celsius për të qenë të sigurt se mikroorganizmat që mund të jenë rritur gjatë ruajtjes janë shkatërruar.

Nëse do të konsumoni një sasi të vogël, mos e ngrohni të gjithë, por vetëm pjesën që dëshironi. Kjo ndodh sepse ngrirja dhe ngrohja e ushqimit është e sigurt të bëhet vetëm një herë. Në çdo rast, fëmijët e vegjël, të moshuarit dhe njerëzit me sistem imunitar të dobësuar janë të rrezikuar nga bakteret në ushqim, kështu që këshillohet të përdorni një termometër për të matur temperaturën e ushqimit gjatë gatimit dhe ruajtjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *