Categories
Këshilla

Si të kujdeseni për fëmijët me ekzemë: 6 këshilla të rëndësishme

Hidratoni lëkurën e thatë – Lëkura e thatë është një nxitje kryesore e ekzemës. Hidratoni lëkurën e fëmijës tuaj shpesh. Vazelina mund të bllokojë lagështirën më mirë sesa locionet/kremërat. Banjat mund ta thajnë lëkurën, kështu që përdorni ujë të ngrohtë, jo të nxehtë. Pastaj vendosni një hidratues të mirë ndërsa lëkura e fëmijës tuaj është ende e lagur.

Sa mund të zgjasë? – Fëmija juaj mund të mos ketë ekzemë përgjithmonë. Për shumë fëmijë, kruarjet e lëkurës fillojnë të largohen në moshë të vogël. Të tjerët mund të kenë ekzemë në adoleshencën e tyre dhe si të rritur, sidoqoftë ndonjëherë, ekzema zhduket vetëm për t’u rishfaqur gjatë pubertetit. Ndryshimet në hormone mund të ndikojnë.

Ndaloni kruarjen – Gërvishtjet mund ta bëjnë ekzemën edhe më agresive duke shkaktuar që copa të lëkurës të trashen. Shmangni pëlhurat si leshi, mbajini thonjtë e fëmijës të shkurtuar dhe nëse fëmija ka tendencë të gërvishtet në gjumë vishini dorashka të lehta dhe të rehatshme në shtrat. Një leckë e lagur dhe e ftohtë në njolla të irrituara mund të lehtësojë kërkesën për të gërvishtur.

Vishini fëmijët me veshje pambuku – Djersitja gjithashtu mund të shkaktojë kruajtje të lëkurës dhe aktivizim të ekzemës. Vishini fëmijët me pëlhura të lehta si pambuku në mënyrë që fëmija të jetë komod kur të ndryshojnë temperaturat.

Sulmi ndaj alergjisë – Alergjitë dhe ekzema shpesh shkojnë krah për krah. Pyesni mjekun tuaj nëse fëmija juaj duhet të testohet për alergji në ushqim ose alergji të tjera. Shmangni kafshët shtëpiake, veçanërisht në dhomën e gjumit të fëmijës tuaj. Përdorni mbulesa pluhuri në dyshekë dhe jastëk. Mos shtroni tapete dhe pëlhura, nëse është e mundur. Ata bllokojnë alergenët dhe shkaktojnë alergji.

Mbajini fëmijët larg stresit – Stresi mund të shkaktojë kruajtje dhe skuqje për fëmijët me ekzemë. Ndihmoni fëmijën tuaj të identifikojë situatat stresuese, si një provë e madhe në shkollë ose performanca publike. Pastaj flisni për mënyrat sesi mund ta menaxhojë atë stres. Disa ide: Merrni frymë thellë, meditoni, mendoni për diçka tjetër si shpërqendrim ose bëni një pushim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *