Categories
Lajme

Ç’do ndodhë me trupin, nëse filloni të pini majdanoz me limon dhe mjaltë

Majdanozi është një bimë aromatike që e përdorim shpesh në gatimet tona, por ka edhe veti mjekësore. Ne mund të përfitojmë nga shumë nga këto veti duke bërë një ekstrakt (çaj) me gjethet e tij. Le të shohim disa nga këto veti:

Parandalon formimin e tumoreve – Myristina është një substancë natyrale që gjendet në gjethet e majdanozit. Është gjetur të jetë efektiv në parandalimin e përhapjes dhe rritjes së tumoreve të stomakut dhe mushkërive.

Në një studim të efektit të vajit të gjetheve të majdanozit në rritjen dhe onkogjenezën tek minjtë, myristicina u zbulua se ishte efektive në reduktimin e përhapjes dhe rritjes së tumoreve të stomakut dhe mushkërive.

Trajton dëmtimet nervore – Dëmtimi nervor mund të shkaktohet nga neurotoksiciteti. Për ata që nuk e dinë, neurotoksiciteti i referohet dëmtimit të sistemit nervor në tru ose në pajisjet periferike, të shkaktuara nga substanca toksike si pesticidet dhe metalet e rënda.

Këto toksina ndërhyjnë dhe ndikojnë në aktivitetin e sistemit nervor në një mënyrë që mund të degjenerojë ose dëmtojë nervat. Nga ana tjetër, nervat janë indi që është i nevojshëm për transmetimin dhe përpunimin e informacionit dhe stimujve në tru, si dhe në zona të tjera periferike të sistemit nervor.

Bazuar në sa më sipër, sipas gjetjeve të një studimi, pija e majdanozit u zbulua si një faktor efektiv në përmirësimin dhe trajtimin e simptomave të shkaktuara nga neurotoksiciteti. Në këtë studim, studiuesit zbuluan se minjtë e helmuar me kadmium (një nga metalet e rënda) treguan përmirësim të ndjeshëm kur iu dha lëng majdanozi.

Redukton inflamacionin – Inflamacioni është shkaktari kryesor i sëmundjeve kronike si artriti, përdhes dhe osteoartriti. Për fat të mirë majdanozi mund të ndihmojë shumë në trajtimin e tyre.

Për shkak të përmbajtjes së lartë të vitaminës C, majdanozi mund të ndihmojë në uljen e niveleve të proteinës CRP (Proteina C-Reaktive) në trup, e cila është një tregues i njohur i pranisë së inflamacionit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *