Lëngu i boronicës së kuqe, a i parandalon dot infeksionet e traktit urinar?

Koha leximit:2 Minute, 51 Second

Nxitimi për të pirë lëng boronice në shenjën e parë të një infeksioni të traktit urinar (UTI) është bërë praktikisht një ritual për gratë që janë të prirura ndaj këtij problemi të zakonshëm shëndetësor.

Lëngu i boronicës së kuqe konsiderohet si një ilaç shtëpiak për parandalimin e infeksioneve të traktit urinar, të cilat sipas Shoqatës Amerikane Urologjike (AUA), ndodhin deri në 60% të grave në një moment të jetës së tyre.

Por hulumtimi mbi efektivitetin e lëngut të boronicës së kuqe në infeksionet e traktit urinar është i kufizuar dhe i paqëndrueshëm. Fatkeqësisht, lajmet janë të këqija, pasi ky lëng i veçantë ndoshta nuk ju ndihmon aq sa dëshironi.

Megjithatë, mund të ketë disa të vërteta në idenë se boronicat mund të parandalojnë infeksionet e traktit urinar dhe kjo ka të bëjë me një substancë në fruta të quajtur proantocianidinë (PAC).

PAC parandalon që bakteret të ngjiten në rreshtimin e fshikëzës ose në vende të tjera në traktin tuaj urinar për të formuar një infeksion të plotë. Kjo mund të shpjegojë pse tre studime të vogla në rishikimin e Cochrane zbuluan se boronicat e kuqe ishin po aq efektive në reduktimin e infeksioneve të traktit urinar sa edhe antibiotikët e përshkruar nga disa gra.

Fjala kyçe në këto gjetje, megjithatë, ishte boronicat si suplement, jo lëngu i boronicës së kuqe. Pija në vetvete nuk konsiderohet si efektive sepse nuk përmban mjaftueshëm proantocianidinë për të bërë një ndryshim të madh.

Ju gjithashtu duhet të pini 2 litra lëng boronicë në ditë për të marrë mjaftueshëm nga ky përbërës aktiv që të jetë i dobishëm. Edhe meqenëse shumë pije me lëng boronicë përmbajnë sheqer të shtuar për të kompensuar shijen e tyre të thartë, kjo mund të çojë në disa efekte jo shumë të mira në shëndetin dhe dietën tuaj të përgjithshme.

Një rishikim sistematik i vitit 2017 në Journal of Urology zbuloi se produktet e boronicës së kuqe reduktuan ndjeshëm shkallën e infeksioneve të traktit urinar. Megjithatë, studime më specifike te njerëzit me predispozicion ndaj infeksioneve të traktit urinar, si të rriturit e moshuar, banorët e shtëpive të pleqve dhe njerëzit me lëndime të shtyllës kurrizore që e bëjnë të vështirë kontrollin e fshikëzës, zbuluan se suplementi i boronicës së kuqe nuk bën ndryshim në infeksion.

Pra, nevojiten më shumë kërkime për të zbuluar nëse suplementet e boronicës së kuqe me të vërtetë parandalojnë infeksionet e traktit urinar në shumicën e grave. Por për shkak se nuk ka prova që këto pilula janë të dëmshme dhe ato mund të ndihmojnë, ju mund të dëshironi t’i provoni ato, veçanërisht nëse keni shpesh një infeksion të traktit urinar.

Por nëse jeni duke marrë suplemente kur tashmë keni një infeksion të traktit urinar dhe po përkeqësohet, atëherë duhet të shihni mjekun tuaj. Mjeku juaj do t’ju pyesë për simptomat tuaja dhe, nëse duket se keni një infeksion të traktit urinar, ndoshta do t’ju kërkohet një mostër e urinës dhe ndoshta do të filloni disa antibiotikë.

Lajmi i mirë është se këto simptoma të dhimbshme të një infeksioni të traktit urinar (djegia e urinës, dëshira e shpeshtë për të shkuar në tualet) do të fillojnë të zhduken vetëm një ose dy ditë pasi të keni marrë ilaçin e duhur. Vetëm sigurohuni që të vazhdoni të merrni gamën e plotë të antibiotikëve siç përshkruhet, përndryshe mund të krijoni një lloj bakteri rezistent ndaj antibiotikëve që është edhe më i vështirë për t’u trajtuar.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %