Obeziteti gjatë shtatzënisë mund të ndikojë për keq te fëmija juaj

Koha leximit:2 Minute, 36 Second

Lidhja midis nënës dhe fëmijës është më intensivja në natyrën njerëzore. Ardhja e një fëmije në botë shkakton ndryshime të jashtëzakonshme në jetën e gruas, e cila nuk do të jetë më e njëjtë. Dhe, përtej gëzimit dhe lumturisë që të mbash një qenie të re njerëzore në bark, ka diçka thelbësore për këtë rol të ri: përgjegjësi.

Dhe ne nuk po flasim vetëm për prindërimin dhe edukimin. Fillon me mbrojtjen e shëndetit të fëmijës tuaj gjatë shtatzënisë.

Pesha e një gruaje gjatë shtatzënisë zakonisht është shqetësuese si për të ashtu edhe për obstetrin e saj. Eshtë e nevojshme që rritja e peshës të jetë graduale dhe brenda kufijve të shëndetshëm për secilën periudhë të gestacionit. Ndër komplikimet që mund të shkaktojë mbipesha tek gratë gjatë shtatzënisë, janë presioni i lartë i gjakut dhe diabeti.

Kur një grua shtatzënë fiton shumë peshë, shpesh besohet se vetëm shëndeti i saj do të rrezikohet. Kjo do të thotë se ne nuk kemi parasysh se ky është një problem që mund të prekë edhe foshnjën. Edhe pse është normale që nënat me këtë gjendje të lindin pa komplikime, ekziston rreziku i lindjes së parakohshme ose, në raste të caktuara, abortit.

Një ekip specialistësh nga Shkolla Milman e Shëndetit Publik në Universitetin Columbia dhe Universiteti i Teksasit publikuan një studim në BMC Pediatrics, në të cilin ata shoqëruan një mbipeshë të nënës gjatë shtatëzanisë me disa vështirësi në zhvillimin e mëvonshëm të fëmijëve të tyre.

Ekipi i epidemiologëve, nutricionistëve dhe studiuesve të shëndetit të mjedisit studiuan 368 nëna dhe fëmijët e tyre, si gjatë shtatzënisë ashtu edhe kur fëmijët ishin 3 dhe 7 vjeç. 368 rastet e zgjedhura i përkisnin anëtarëve të të njëjtit rang ekonomik dhe shoqëror. U morën parasysh etnia, statusi martesor, niveli i arsimimit dhe IQ e nënave. Vëmendje i është kushtuar edhe periudhës së gestacionit në të cilën lindi foshnja dhe kushteve mjedisore në të cilat ishte ekspozuar.

Dieta e nënës gjatë shtatzënisë dhe nëse fëmija ishte ushqyer me gji u la jashtë analizave. Kur fëmijët ishin 3 vjeç, u bënë teste për të vlerësuar aftësitë e tyre motorike. Të njëjtat testime u kryen përsëri 4 vjet më vonë, kur u bënë 7 vjeç.

Rezultatet – Në studimet e fëmijëve 3-vjeçar, studiuesit ekzaminuan aftësitë e tyre motorike dhe vunë në dukje se mbipesha e nënës në shtatzani ishte e lidhur me raste në të cilat aftësitë motorike të fëmijëve ishin më të ngadalta.

Kur fëmijët u rishqyrtuan në moshën 7 vjeç, u zbulua se fëmijët meshkuj të nënave që kishin qenë mbipeshë ose mbipeshë gjatë shtatzënisë kishin një IQ më të ulët se ato të lindura tek gratë që kishin një peshë normale.

Konkluzoni: Duhet sqaruar se megjithëse studimi gjeti një lidhje midis mbipeshës së nënës gjatë shtatzënisë dhe problemeve tek fëmijët e lartpërmendur, nuk ishte e mundur të përcaktohej arsyeja ose arsyet pse ndodh kjo.

Nga ana tjetër, studimi konsideroi mjedisin e secilit fëmijë dhe zbuloi se ndikimi i mbipeshës së nënës gjatë shtatzënisë në IQ e një fëmije ishte më i ulët kur ishin rritur në një shtëpi komode, ku ata merrnin stimuj për të luajtur dhe mësuar.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %