Pija që ul kolesterolin, nuk do e mendonit kurrë diçka të tillë

Koha leximit:2 Minute, 9 Second

Kolesteroli është një substancë e ngjashme me dyllin që gjendet në gjak. Është thelbësore për të ndërtuar qeliza të shëndetshme, për të prodhuar vitamina dhe hormone.

Megjithatë, kolesteroli i tepërt në qarkullimin e gjakut mund të përbëjë rreziqe serioze për shëndetin. Kolesteroli i lartë mund të trashëgohet, por në shumicën e rasteve është rezultat i zgjedhjeve të dobëta të jetesës.

Ndër faktorët që shkaktojnë nivele të larta të kolesterolit janë ngrënia e shumë yndyrave të ngopura, pirja e duhanit dhe yndyra e tepërt trupore.

Megjithatë, ndonjëherë, shkaqet e kolesterolit të lartë nuk mund të kontrollohen. Diabeti, sëmu ndjet e veshkave ose mëlçisë, një gjëndër tiroide joaktive dhe plakja mund t’i vendosin njerëzit në një rrezik në rritje për të pasur kolesterol të lartë.

Kur kolesteroli total është i lartë, zakonisht do të thotë se ka një për qindje të lartë të kolesterolit LDL (lipoproteina me densitet të ulët). Në nivele të larta, kolesteroli LDL grumbullohet në enët e gjakut, duke krijuar një pllakë yndyrore.

Një dietë e shëndetshme dhe e ekuilibruar, e ulët në yndyrna të ngopura, është një ndryshim i lojës për njerëzit me kolesterol të lartë. Ndërrimi i qumështit të lopës me yndyrë të plotë me qumësht tërshërë, për shembull, mund të ndihmojë në ruajtjen e niveleve normale të kolesterolit.

Studiuesit në Universitetin e Lundit argumentuan se konsumimi i qumështit të tërshërës mund të ulë nivelet e kolesterolit LDL. Ata ekzaminuan 66 burra me kolesterol të lartë për një periudhë prej pesë javësh, duke i lënë ata të pinin qumësht tërshërë të privuar nga fibrat e patretshme.

Gjetjet sugjeruan se pirja e tre gotave (750 ml) qumësht tërshërë në ditë për pesë javë reduktoi kolesterolin total dhe LDL me 3-5 për qind. Studiuesit arritën në përfundimin se “qumështi i tërshërës i privuar nga fibrat e patretshme ka veti reduktuese të kolesterolit”.

Sipas Fondacionit Britanik të Zemrës, qumështi i tërshërës përmban beta-glukane të tërshërës, “të cilat mund të ndihmojnë në ruajtjen e niveleve normale të kolesterolit kur konsumoni pak në ditë si pjesë e një diete të ekuilibruar”. Një gotë 250 ml qumësht tërshërë, për shembull, siguron 1 g beta-glukane. Ndërsa një tas qull, i përgatitur me 40 g tërshërë mund të sigurojë 2 g beta-glukane.

Qumështi i tërshërës, kur nuk është i ëmbëlsuar, mund të jetë një alternativë e shkëlqyer për të parandaluar ose përballuar kolesterolin e lartë, duke qenë i ulët në yndyrë, por edhe në proteina. Në nivel ushqyes, qumështi i orizit është i ngjashëm me qumështin e tërshërës, por nuk përmban beta-glukanet që vijnë me qumështin e tërshërës.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %