Categories
Lajme

Kurioziteti: Aurora të pazakonta nga marsi, anija kozmike dokumenton gjithçka

Anija kozmike Emiratet e Bashkuara Arabe SPACE që rrotullohet rreth Marsit ka realizuar fotot më të mira të aurorave ndryshe, të pakapshme dhe disi të pazakonta në Planetin e Kuq, shkruan Index.hr.

Aurora ndodh në Tokë kur grimcat e ngarkuara elektrike, të tilla si ato nga era diellore, përplasen me grimcat e ajrit në atmosferë, duke transferuar energji tek ata dhe duke shkaktuar shkëlqim tek ata.

Në Tokë, fusha magnetike i drejton këto grimca të ngarkuara drejt poleve, kështu që aurora borealis gëzohet më së shumti nga banorët e zonës. Marsi ka kohë që ka humbur fushën e tij magnetike globale dhe aurot e tij janë formuar në një parim pak më ndryshe.

Anija kozmike Hope bëri foto të aurorës pak pasi ajo hyri në orbitën e Marsit në fillim të vitit 2021. Misioni i saj pritet të zgjasë dy vjet.