Categories
Këshilla Shëndeti

Gëlltisni ilaçet pa pirë ujë? Mësojeni një herë e mirë pse s’duhet ta bëni

Shumë njerëz kanë konsumuar një aspirinë ose ibuprofen pa mbushur një gotë ujë. Të gjithë kanë qenë në një situatë të ngjashme, apo jo?

Nëse e keni zakon të gëlltisni pilula pa ujë, zakoni mund të jetë i dëmshëm për shëndetin tuaj. Idealisht ju duhet të merrni ilaçet me një gotë të plotë uji. Nëse zakonisht thjesht pini një gllënjkë, shanset janë se nuk është e mjaftueshme. Dhe nëse nuk pini mjaft ujë – ose fare ujë, mund të shkaktojë disa acarime serioze të fytit.

Medikamente të caktuara të marra nga goja mund të shkaktojnë edhe dëmtime të indeve, nëse ato qëndrojnë në kontakt me rreshtimin e ezofagut për shumë kohë. Ky dëm është i njohur si ezofagit, i cili është një inflamacion që mund të shkaktojë gëlltitje të dhimbshme dhe të vështirë, si dhe dhimbje gjoksi. Nëse nuk trajtohet, ezofagiti mund të çojë në komplikime të tilla si mbresë ose ngushtim të ezofagut.

A mund të bllokohet një pilulë në fyt? Në rast se po pyesni, është gjithashtu e mundur që të keni një pilulë të mbërthyer në fyt duke mos pirë mjaftueshëm ujë. Sipas Healthline, kjo zakonisht nuk është një urgjencë mjekësore, por gjithsesi mund të çojë në kollitje të keqe dhe acarim të bezdisshëm – asnjëri prej tyre nuk është i këndshëm.