Categories
Këshilla

Charlie Chaplin, një shembull i jashtëzakonshëm për të gjithë ne!

I famshëm për karakterin e tij “The Tramp”, njeriu i ëmbël me kapelë, mustaqe dhe kallam, Charlie Chaplin ishte një figurë ikonike e epokës së filmit pa zë dhe ishte një nga super yjet e parë të filmit, duke ngritur industrinë në një mënyrë që pak e kanë imagjinuar ndonjëherë.

Charles Spencer Chaplin lindi në Londër, Angli, më 16 prill 1889, ngritja e famës së Chaplin është një histori e vërtetë e artit. Babai i tij, një pijanec famëkeq, braktisi Chaplin, nënën e tij dhe vëllain e tij të madh, Sidnei, jo shumë kohë pas lindjes së Chaplin. Kjo i la Chaplin dhe vëllain e tij në duart e nënës së tyre, një këngëtare vallëzuese në sallën muzikore e cila mbante emrin e artit Lily Harley.

Charlie Chaplin punoi me një trup vallëzimi për fëmijë para se të linte gjurmët e tij në ekranin e madh. Karakteri i tij “Tramp” u mbështet te pantomima dhe lëvizjet e çuditshme për t’u bërë një figurë ikonike e epokës së filmit të heshtur. Chaplin vazhdoi të bëhej regjisor, duke bërë filma të tillë si “City Lights” dhe “Modern Times” dhe bashkë-themeloi United Artists Corporation. Kjo i solli atij një sukses kritik dhe komercial që përfshinte muzikën që Chaplin shënoi vetë.

Me shumë brohoritje erdhi me Modern Times, një koment thumbues për gjendjen e infrastrukturave ekonomike dhe politike të botës. Filmi, i cili përfshinte tinguj, ishte, pjesërisht, rezultat i një turneu botëror 18-mujor që Chaplin kishte bërë midis viteve 1931-1932, një udhëtim gjatë të cilit ai do të kishte qenë dëshmitar i një zemërimi të ashpër ekonomik dhe një rritje të mprehtë të nacionalizmit në Evropë.

 

Chaplin foli edhe më fort në “The Big Dictator”, i cili përqeshi qartësisht qeveritë e Hitlerit dhe Musolinit. “Unë dua të shoh kthimin e mirësjelljes dhe mirësisë”, tha Chaplin rreth kohës së shfaqjes së filmit.

“Unë jam thjesht një qenie njerëzore që dëshiroj ta shoh këtë vend një demokraci të vërtetë.” shtoi Chaplin. Por Chaplin nuk u përqafua botërisht. Ndërlidhësit e tij romantikë çuan në qortimin e tij nga disa grupe grash, gjë që çoi në ndalimin e tij për të hyrë në disa shtete të SHBA-së.

Ndërsa epoka e Luftës së Ftohtë u vendos në ekzistencë, Chaplin nuk e mbajti zjarrin e tij ndaj padrejtësive që ai pa të ndodhnin në emër të luftimit të komunizmit në vendin e tij të adoptuar të Shteteve të Bashkuara.

Chaplin shpejt u bë një shënjestër e konservatorëve të krahut të djathtë. Përfaqësuesi John E. Rankin nga Misisipi u përpoq për dëbimin e tij. Në vitin 1952, Prokurori i Përgjithshëm i Shteteve të Bashkuara u detyrua kur njoftoi se Chaplin, i cili po lundronte për në Britani me pushime, nuk do ta lejonte atë të kthehej në Shtetet e Bashkuara nëse nuk mund të provonte “vlerën morale”. Chaplin-i i inatosur i tha lamtumirë Shteteve të Bashkuara dhe u vendos në një fermë të vogël në Corsier-sur-Vevey, Zvicër.

Afër fundit të jetës së tij, Chaplin bëri një vizitë të fundit në Shtetet e Bashkuara në vitin 1972, kur iu dha një çmim nderi i Akademisë. Udhëtimi erdhi vetëm pesë vjet pas filmit të fundit të “Chaplin, A Countess from Hong Kong” (1967), filmi i parë dhe i vetëm me ngjyra për të. Pavarësisht një kasti që përfshinte Sophia Loren dhe Marlon Brando, filmi performoi dobët në arka. Në vitin 1975, Chaplin mori njohje të mëtejshme kur u titullua me çmimin “kalorës” nga Mbretëresha Elizabeth II.

Në orët e para të mëngjesit të 25 dhjetorit 1977, Chaplin vdiq në shtëpinë e tij në Corsier-sur-Vevey, Vaud, Zvicër. Gruaja e tij, Oona, dhe shtatë nga fëmijët e tij ishin në shtratin e tij në kohën e vdekjes. Në një kthesë që shumë mirë mund të ketë dalë nga një prej filmave të tij, trupi i Chaplin u vodh jo shumë kohë pasi ai u varros nga varri i tij afër Liqenit të Gjenevës në Zvicër nga dy burra që kërkuan 400 000 dollarë për kthimin e tij. Burrat u arrestuan dhe trupi i Chaplin u gjet 11 javë më vonë.