Categories
Këshilla

Lini duhanin! Ja çfarë i ndodh trupit tuaj hap pas hapi, pasi hiqni dorë prej tij

Shumë njerëz janë përpjekur disa herë për të ndaluar pirjen e duhanit, por nuk kanë pasur sukses për ta bërë këtë. Të tjerët e kishin arritur qëllimin, dhe e treta nuk mendojnë për ndërprerjen e duhanit. Shikoni disa fakte që mund të ndihmojnë duhanpirësit që të fillojnë të mendojnë për lënien e cigares.

20 minuta pas përfundimit – Efekti i parë që ndodh 20 minuta pas cigares së fundit është ulja e presionit të gjakut dhe shkalla e zemrës drejt normales.

12 orë pas – Monoksidi i karbonit, i cili mund të jetë toksike në sasi të mëdha, vjen nga pjesa e djegur dhe hyn në trup me tym. Monoksidi i karbonit është fërkimi i qelizave duke ia bërë më të vështirë lidhjen me oksigjenin. Ky problem largohet pasi të keni ndaluar duhanin.

24 orë pas – Duhanpirësit kanë një shans 70 për qind më të madh të sulmit në zemër. Vetëm një ditë pasi ndalohet pirja e duhanit rrezikun fillon të ulet.

48 orë pas – Pas dy ditë ripërtërihen shqisat e nuhatjes dhe shijes.
Tre ditë pas ndalimit – Në këtë pikë trupi do të jetë plotësisht i pastër prej nikotinës. Megjithatë, efektet e nikotinës mbeten për disa kohë. Mund të jenë simptome fizike të tilla si dhimbje koke, marramendje dhe dhimbje barku . Në luftën me këto simptoma, ju mund Të shpërbleni veten me paratë që ju bëni duke kursyer paret e cigares.

Dy deri në tre javë pas ndërprerjes – Ju do të jeni në gjendje për të praktikuar dhe të angazhoheni në aktivitete fizike. Përveç kësaj , ju do të përmirësoni qarkullimin e gjakut dhe mushkëritë do të shërohen dhe ju do të merrni frymë më lehtë.

Nëntë muaj pas përfundimit – Pas kësaj periudhe, mushkëritë tuaja do të jetë shumë më rezistente ndaj infeksionit.
Një vit pas përfundimit – Rreziku i sëmundjeve të zemrës është reduktuar me 50 për qind.

Pesë vjet pas përfundimit – Rreziku nga sulmi në zemër tani është e njëjtë si në njerëz që nuk pinë duhan.
10 vjet pas përfundimit – Pas një dekade, rreziku vde.kjes nga kan.ceri i mushkërive është përgjysmuar.
15 vjet pas përfundimit – Rreziku i sëmu.ndjeve të zemrës është në të njëjtin nivel si jo-duhanpirësit.