Categories
Lajme

Limonë nga Argjentina? Fruta dhe perime nga jashtë, po fermerët tanë?

Më ka bërë përshtypje gjithë këto ditë kur kam bërë pazarin e fruta perimeve prejardhja e produkteve që reklamoheshin. Mundohem t’i zgjedh gjithmonë gjërat bio në tregun e fruta perimeve dhe nga kultivuesit shqiptarë, por ka raste që më qëllon të marr nga pak dhe në supermarkete.

Më ka bërë përshtypje së fundmi që kur e pyes për prejardhjen e frutave apo perimeve më thonë me krenari shitëset vende të ndryshme të Europës, apo dhe amerikës latine. Limoni është nga Argjentina, domatja nga Greqia, arra nga Brazili, etj. etj.

Hap sytë dhe nuk arrij ta kuptoj se pse ndodh diçka e tillë. Dikush mund të thotë me të drejtë se prodhimi ynë nuk përmbush nevojat e popullsisë, por nuk jam aspak dakord. Nuk kam si të jem dakord, pasi nëse është diçka e tillë pse nuk ndërtohen strategji të ndryshme për rritjen e prodhimit.

Fermerët shqiptarë derdhin prodhimet e tyre thuajse çdo vit ndërsa ne importojmë nga jashtë vendit. Pse nuk ndihmohen këto bujqër? Pse nuk i jepet hov bujqësisë së vendit tonë? A mendoni se një limon nga Argjentina është më i mirë se një limon shqiptarë? Dyshoj fort, gjithsesi mos harroni gjithmonë mundohuni të konsumoni produkte bio.