Categories
Këshilla

Kotelet i shohin njerëzit si prindër, tregoni dashuri!

Kotelet shfaqin një stil të ngjashëm me foshnjat njerëzore dhe ata i shohin pronarët e tyre njerëzorë si prindër, sugjeron një studim i ri. Hulumtuesit nga Universiteti Shtetëror i Oregon thonë se shumica e koteleve të studiuara kishin një “stil të lidhur të sigurt”, që do të thotë se ata përjetuan një “përgjigje të reduktuar të stresit” kur pronarët e tyre u kthyen pasi i lanë në një dhomë gjatë eksperimentit, sipas Independent.

I botuar në revistën Current Biology, studimi analizoi sjelljen e një grupi kotelesh të moshës katër deri në tetë muaj që kaluan dy minuta me kujdestarin e tyre. Kujdestari më pas e linte kotelën vetë për dy minuta, pastaj kthehej për dy minuta të tjera.

Kotelet u klasifikuan në stilet e lidhjes nga kodues ekspertë të lidhjes duke përdorur të njëjtat kritere të përdorura për foshnjat dhe qentë njerëzorë. Katër kategoritë e ndryshme janë: të sigurta, ambivalente, shmangëse dhe të paorganizuara.

Studiuesit raportuan se 64 përqind e koteleve shfaqën një stil të sigurt lidhës ndaj pronarëve të tyre dhe ishin më pak të stresuar kur u ribashkuan. 36 përqind e tjera të koteleve kishin një stil lidhës të pasigurt dhe nuk u prekën emocionalisht kur pronarët e tyre u larguan ose u kthyen.

Studimi konfirmoi: “Të dhënat aktuale mbështesin hipotezën se macet tregojnë një kapacitet të ngjashëm për formimin e lidhjeve të sigurta dhe të pasigurta ndaj kujdestarëve njerëzorë të demonstruar më parë tek fëmijët.”

Ndoshta është e habitshme të mësosh rezultatet pasi macet shpesh kanë një reputacion si kafshë shtëpiake të ftohta dhe të pavarura. Por studiuesit shtojnë se kotelet nuk priren të rriten jashtë stilit të sigurt të lidhjes. “Stili i lidhjes me macet duket të jetë relativisht i qëndrueshëm dhe është i pranishëm në moshën e rritur,” shkruan ata në zbulimet e kryera.

Edhe kjo nuk është e tëra. Hulumtimi gjithashtu sugjeron që kotelet janë po aq të lidhura me kujdestarët njerëzorë sa qentë. Ndoshta janë miqtë më të mirë të vërtetë të një njeriu, në fund të fundit.

Categories
Lajme

Studimi: Macet dhe njerzit komunikojnë me sy!

Vështrimi është për shumë specie një nga format kryesore të komunikimit joverbal. Por kjo bëhet edhe më thelbësore në komunikimin midis specieve të ndryshme mes tyre.

Macet, për shembull, megjithëse mund të kenë reputacion si joemocional, ndoshta gjithashtu i përdorin sytë për të komunikuar me ne njerëzit.

Kushdo që zotëron një mace do ta ketë parë tashmë atë shprehje të veçantë që ato bëjnë duke mbyllur ngadalë sytë dhe mbase do ta kenë shoqëruar atë me kontekste qetësie.

Në realitet, ulja e syve është gjithashtu një shenjë e zakonshme në shumë specie për të komunikuar emocione pozitive, për shembull ne gjithashtu e përdorim atë në buzëqeshje.

Studimet e kryera nga Tasmin Humphrey dhe kolegët e tij, psikologë në Universitetin e Portsmouth dhe Universitetin e Sussex, e kanë zbuluar atë më në fund: një eksperiment i parë tregon se si macet tentojnë të mbyllin sytë më shpesh kur edhe pronari i tyre e bën.

Eksperimenti i dytë, megjithatë, tregon se si ka më shumë të ngjarë që ata t’u afrohen të huajve dhe të krijojnë një raport të ri atyre që u hedhin sytë.

Të marra së bashku, këto eksperimente tregojnë qartë se hedhja e syve ose mbyllja ngadalë është një formë e vlefshme komunikimi midis maceve dhe njerëzve.