Categories
Këshilla

Këshilla nga doktori rus, ushqimet që bëjnë të vdèsîn qelizat e pankreasit

Dr. Zahra Pavlova, një endokrinologe në Klinikën Mjekësore të Universitetit të Moskës, zbuloi lëndët ushqyese që janë shumë të dëmshme për pankreasin.

Në një intervistë për gazetën “Rossiyskaya”, specialisti thekson se ngrënia e një sasie të madhe të ëmbëlsirave, ose ushqime që përmbajnë një përqindje të lartë të kalorive, jo vetëm që shkakton akumulimin e indeve yndyrore, por gjithashtu çon në vde.kjen e qelizave të pankreasit.

Ajo thotë: “Në mënyrë të pashmangshme, në indin dhjamor të grumbulluar, inflamacioni shkakton stresin oksidativ, kundër të cilit zhvillohet rezistenca ndaj insulinës dhe qelizat e pankreasit vde.sin, përfshirë ato që prodhojnë hormonin insulinë.”

Mjekja këshillon që të ketë një pushim jo më pak se tre orë midis vakteve dhe ajo thotë: “Personi duhet të hajë përsëri ushqim, jo ​​më pak se tre orë pas ngrënies së vaktit të mëparshëm dhe jo më shumë se pesë orë.”

Pavlova thekson se nuk ka nevojë të abstenoni nga ushqimi për më shumë se pesë orë. Sepse në këtë rast, hormoni “lipoprotein lipase”, i cili është përgjegjës për monitorimin e nivelit të lëndëve ushqyese në gjak, është aktiv në indet yndyrore, gjë që çon në një rritje të akumulimit të yndyrës.

Categories
Shëndeti

Pankreasi, informacione dhe sëmundjet që duhet të dini nga Anila Kalleshi

Pankreasi është një gjëndër në bark (abdomen) që lëshon një lëng tretës (lëngun pankreatik) në zorrën dymbëdhjetëgishtore (duodenum) përmes Duktit pankreatik. Pankreasi prodhon disa hormone të rëndësishme: insulinën, glukagonin, somatostatinën, sekretinën, pankreociminën etj.

Pankreasi u zbulua nga Herofilusi (335-280 p.e.r), një anatom dhe kirurg grek. Pak qindra vjet më vonë Rufos, po ashtu anatom grek, e quajti atë “pankreas”.

Sëmundjet – Për shkak të vendosjes së thellë, pankreasi nuk është lehtë i kapshëm nga vëzhgimet mjekësore dhe sëmundjet e tij janë në përgjithësi të rënda dhe të vështira.

Sëmundja e pankreasit është mosfunksionimi jo i rregullt i këtij organi. Kur ky organ vazhdon të mos kryejë mirë punën e tij për një kohë të gjatë, atëherë sëmundja kthehet në kronike. Lënia pas dore e kurave parandaluese dhe e mjekimit të rekomanduar nga mjeku specialist mund të çojë në shfaqjen e sëmundjeve të tjera edhe më të rënda, siç janë sëmundja e sheqerit (diabeti) ose e tumoreve të ndryshme, të cilat shfaqen si pasojë e mosprodhimit të insulinës nga ky organ.

Insulina është një hormon që prodhohet nga gjëndra e pankreasit. Ajo luan rol kyç në përpunimin e sheqerit nga organizmi ynë, duke bërë të mundur futjen e tij në qelizat indore. Në të njëjtën kohë, insulina njihet prej të gjithëve si preparat medikamentoz, që përdoret për mjekimin e sëmundjes së diabetit të sheqerit.

Në këtë rast insulina është e sintetizuar artificialisht, me anë të modifikimeve gjenetike të kryera mbi organizma më të ulët. Ajo luan rol kyç në përpunimin e sheqerit nga organizmi ynë, duke bërë të mundur futjen e tij në qelizat e trupit.

Simptomat – Shenjat më të shpeshta të sëmundjes së pankreasit janë dhimbje në pjesën e sipërme të barkut, këputje të trupit të shoqëruar dhe me zverdhje. Të sëmurët ndjejnë një gjendje të fikëti. Shpesh çon edhe në shfaqjen e sëmundjes së sheqerit.

Shkaku – Pankreasi preket nga mikrobet abscese. Infektohet nga mikrobe nëpërmjet gjakut ose mikrobe që gjenden në duoden. Infektimi favorizohet kur merret alkool dhe ushqime të bollshme, si dhe nga gurët e formuar rishtazi në tëmth.

Sëmundjet më të shpeshta janë: Ndezje (pankreatit i thjeshtë, nekrotik ose hemorragjik). Tumoret. Cistet. Diabeti. “Gurët”.
Trajtimi – Mosfunksionimi i këtij organi sjell shqetësime të shumta, siç janë dhimbjet e forta të barkut, që shpesh bëhen të padurueshme.

Megjithatë për qetësimin këtyre dhimbjeve dhe për funksionimin sa më mirë të këtij organi mjekët popullorë kanë zbuluar bimët, që përdoren në formën e çajrave. Dafina është një ndër bimët e shumta, që përdoret për të lehtësuar dhimbjet e shkaktuara nga pankreasi.

Historia – Pankreasi u zbulua nga Herofilusi (335-280 p.e.r), një anatom dhe kirurg grek. Pak qindra vjet më vonë Rufos, po ashtu anatom grek, e quajti atë pankreas.