Categories
Lajme

Ndryshimet klimaterike, paralajmërimi i NASA-s për vitin 2030

Nga 2030 e tutje do të ketë më shumë përmbytje. Sipas NASA, do të ketë 3 deri në 4 herë më shumë përmbytje sesa tani – të paktën për 10 vitet e ardhshme. Përmbytjet nuk do të ishin më një problem rajonal, por një kombëtar sepse pjesa kryesore e bregdetit amerikan do të preket, paralajmëron NASA në një studim.

Përmbytjet e sipërpërmendura janë të varura nga batica. Niveli i ujit në kulmin e përmbytjes (ujë i lartë) vazhdon të rritet, duke shkaktuar përmbytje në qytetet bregdetare. Këto ngjarje do të grumbullohen në muaj të caktuar. “Nëse ka 10 deri në 15 ditë përmbytje në një muaj, një biznes nuk mund të punojë sepse parkingu është vazhdimisht nën ujë. Njerëzit do të humbin punën e tyre sepse nuk mund të punojnë në rrugët e përmbytura.

Si rezultat i ngrohjes globale, akulli i akullnajave po shkrihet në oqean. Nga viti 1880 e deri më tani, niveli i detit është rritur me 21 në 24 centimetra, një e treta e të cilave ka ndodhur në 25 vitet e kaluara.

Faza tjetër e tillë do të fillojë në mes të viteve 2030, sipas NASA. Deri atëherë, niveli i detit do të jetë rritur në një masë të tillë që ditët e përmbytjes do të rriten masivisht dhe jo vetëm në disa shtrirje të bregdetit, por shumica e bregdetit të SHBA do të preket nga përmbytja.

Ka edhe ngjarje të tjera klimatike, të tilla si El Niño. Këto sigurojnë që ditët e përmbytjes të mos shpërndahen gjatë vitit, por të kontraktohen. Sipas NASA-s, atëherë mund të ketë muaj të tërë në të cilët zonat bregdetare janë të përmbytura.

NASA paralajmëron se ky problem duhet të merret seriozisht tani. Nëse llogaritni muajt në të cilët përmbytjet janë veçanërisht të forta, mund të përgatiteni posaçërisht për to dhe të merrni masat e duhura mbrojtëse.