Categories
Këshilla

Vetitë e pishave, çfarë duhet të dini për shëndetin tuaj!

Pisha(sythe) (Pini turiones ne latinisht). Ne mjeksi perdoret me shume pisha hartina(Pinus sylvestris)ssidomos sythet e thara te saj.

Vetite e pishes – Sythet e saj permbajne esence(te pasur me pinene),rreshire tanine vitamine c, k karotine glukozide etj.Ne saj te kesaj permbajtje,droga perdoret si zbutese e pezmatimit te rrugeve te frymemarrjes.(kolle bronkit etj).

Perdoret si diuretik. – Pergatitja:Nje luge kafeje me sythe hidhen ne nje ene ku shtohet nje gote me uje qe zien ena mbulohet me kapak lihet per 15 min permbajtja kullohet dhe pihet 2 deri 3 doza te ngrohta gjate dites.

Perdoret per ftohje grip bajame te qelbezuara reumatizem sinozit ftohje kolle gelbaze etj, ndersa rreshira e saj perdoret per mbylljen e plageve te qelbezuara, kallo etj.