Categories
Lajme

Cila është sëmundja më e zakonshme dhe e pakurueshme?

A keni dëgjuar për sëmundjen e Alzheimerit? Ajo është një nga llojet më të zakonshme të demencës dhe shfaqet për shkak të vde.kjes së qelizave nervore në tru, veçanërisht me kalimin e moshës.

Hulumtimi i fundit mbi Alzheimerin tregoi se simptomat e saj më të spikatura janë harresa dhe humbja e drejtimit, përveç problemeve gjuhësore dhe njohëse, të cilat e pengojnë pacientin të bëjë një jetë normale në një masë të madhe.

Hulumtimet kanë treguar se sëmundja e Alzheimerit nuk mund të shërohet, por simptomat e saj mund të lehtësohen përmes një koncepti terapeutik të bazuar në farmakoterapi dhe trajtim jo-farmakologjik, i cili synon të ruajë aftësitë njohëse, siç janë ushtrimet e fitnesit mendor, siç janë “lojërat me fjalë dhe problemet aritmetike” dhe aftësitë fizike të tilla si: Terapia fizike, ushtrimet për forcimin e muskujve dhe ekuilibrin” dhe aftësitë e komunikimit social si:“ të kënduarit, të luajturit, vallëzimi dhe përgatitja e ushqimit në grupe”.

Categories
Lajme

Vuani nga migrena? Ka 5 mënyra për ta menaxhuar problemin

Një migrenë është më shumë se vetëm një dhimbje koke pulsuese. Kjo gjendje neurologjike shkakton dhimbje torturuese që mund t’ju ​​mbajë në shtrat për ditë të tëra! Dhimbje, lodhje, nauze, probleme me shikimin, mpirje dhe ndjesi shpimi gjilpërash, acarim, vështirësi në të folur, humbje të përkohshme të shikimit dhe simptoma të tjera mund të shkaktohen nga lëvizja, drita, zëri, etj.

Punë nga shtëpia, e njohur ndonjëherë si “e re normale, “ka pasur një ndikim të rëndësishëm në jetën e të sëmurëve nga migrena, duke filluar nga vështirësia për t’u përqendruar në punë deri në ditët e humbura të punës. Më poshtë janë listuar disa mënyra që ju ndihmojnë të menaxhoni migrenën në shtëpi.

Identifikoni shkaktarët

Migrena mund të prekë këdo në çdo kohë. Puna nga shtëpia për periudha të gjata kohore, si dhe qëndrimi i gjatë para ekranit, prishja e rutinës së gjumit dhe zakonet e parregullta të ushqimit, të gjitha mund të kontribuojnë në rritjen e niveleve të stresit. Të sëmurët nga migrena mund të kenë shkaktarë të migrenës për shkak të këtyre ndryshimeve, duke rënduar sëmundjen e tyre. Individët mund të kontrollojnë më mirë migrenën e tyre duke identifikuar shkaqet personale.

Kini një mënyrë jetese të shëndetshme

Puna nga shtëpia mund të jetë sfiduese, por respektimi i një orari të rregullt që i jep përparësi mirëqenies tuaj fizike dhe mendore mund t’ju ndihmojë të shmangni migrenën. Dhimbjet e kokës nga migrena lidhen me ngrënien e vakteve të shëndetshme në kohën e duhur ose ngrënien e vakteve të vogla të shpeshta gjatë gjithë ditës. Pushimet e rregullta nga puna do t’ju ndihmojnë të hani më mirë dhe të parandaloni lodhjen e syve të shkaktuar nga koha e tepërt e ekranit. Ndryshimi i stillit të jetesës, të tilla si lënia e duhanit dhe pirja më pak e alkoolit, si dhe mbajtja e modeleve të mira të gjumit dhe stërvitja e rregullt, mund t’ju ​​ndihmojë të menaxhoni migrenën.

Kërkoni një mjedis të qetë

Mjedisi juaj ndikon në qetësimin e nervavve dhe mund të përmirësojnë ndjeshëm dhimbjet e kokës. Studimet sugjerojnë se rreth 90 përqind e njerëzve me migrenë përjetojnë ndjeshmëri ndaj dritës, dhe një nga mënyrat për ta menaxhuar atë është të bëni një pushim, të fikni dritat dhe të provoni terapi të temperaturës. Migrena mund t’ju ​​bëjë më të ndjeshëm ndaj dritës dhe zërit. Në një dhomë të errët dhe të qetë, relaksohuni.

Jini vigjilent kur fillon migrena dhe çfarë jeni duke bërë

Mbani mend se kur filloj migrena juaja, çfarë po bënit në atë kohë, sa kohë vazhdon dhe çfarë ju ndihmon të ndiheni më mirë. Një strategji më e mirë mund të jetë ekspozimi në mënyrë progresive ndaj shkaqeve të dhimbjes së kokës dhe mësimi i përballimit të tyre duke përdorur qasjet e menaxhimit të sjelljes. Identifikimi dhe trajtimi i besimeve negative, trajnimi për relaksim dhe zvogëlimi i stresit janë disa shembuj.

Kërkoni ndihmë

Kur keni dhimbje koke të forta që ndërhyjnë në aktivitetet tuaja të përditshme, duhet të kërkoni këshilla mjekësore. Shumë të sëmurë nga migrena hezitojnë të kërkojnë kujdes mjekësor. Kjo mund t’i atribuohet një sërë faktorësh, duke përfshirë mungesën e vetëdijes për intensitetin e migrenës, mungesën e kohës për shkak të orareve të kërkuara të punës nga shtëpia, ose, kohët e fundit, një rënie të takimeve klinike personale për shkak të Covid.

Categories
Lajme

“Nuk ka ditë që s’ndjej dhimbje”, Jessie J flet për sëmundjen që nuk e lë të këndojë

Jessie J u diagnostikua me sëmundjen Ménière në dhjetor dhe që atëherë është duke u përballur me një sëmundje misterioze të fytit që i jep dhimbje kur tenton të këndojë. Dje ajo ka folur sërish me fansat rreth problemit të saj shëndetësor, duke treguar sa e vështirë është për të.

“Dje u përpoqa të këndoj një këngë që zakonisht mund ta këndoj me lehtësi, dhe nuk munda. Problemi që kam nuk është me zërin tim, por po ndikon në zërin tim,” shkroi këngëtarja në Instagram, duke shtuar se ajo qau me forcë dhe e la veten të ndiejë pjesën e thyer brenda saj.

“Kanë kaluar 6 muaj dhe ende nuk mund të kaloj një ditë të plotë pa dhimbje në mes të qafës / fytit. Disa ditë janë shumë më të mira se të tjerat,” tregoi ajo për luftën me sëmundjen e Ménière – një çrregullim që prek veshin e brendshëm dhe shkakton marramendje të rëndë, zhurmë në vesh dhe humbje dëgjimi.

“95% të kohës jam mirë. Pozitive dhe e fortë. Kjo është ajo që unë tregoj këtu kryesisht. Por, po, ndonjëherë si dje, unë thyhem… E gjithë shpresa zhduket. Ndihem aq e humbur dhe aq vetëm në atë që po ndodh. Unë mendoj se po e ndaj këtë sepse njerëzit gjithmonë më thonë ‘Si qëndron kaq pozitive gjatë gjithë kohës’ dhe e vërteta është se nuk jam” -tha ajo. “Unë nuk e jap veten. Por nuk krenohem që pretendoj se jam mirë. Nuk është e shëndetshme.”

Këngëtarja e e njohur e ndau këtë mesazh për të gjithë ata që po kalojnë nëpër të njëjtën situatë, për t’u thënë se s’janë vetëm.

Categories
Lajme

Ky artikull është për mikun tënd që nuk heq dot dorë nga alkooli

Etanoli, përbërësi kimik që gjendet në shumicën e pijeve alkoolike është një neurotoksinë, pra substancë që mund të dëmtojë ose të shkatërrojë sistemin nervor. Faktikisht, dikush që është i dehur po vuan nga një formë helmimi. Po të jetë në sasi të mëdha, etanoli shkakton gjendje kome dhe vdekje. Për shembull, në Japoni, ikinomi, një zakon i përhapur te studentët, i cili nënkupton të pish me fund disa gota radhazi, sjell çdo vit viktima. Trupi është në gjendje ta shndërrojë etanolin në substanca të padëmshme, por kjo nuk realizohet menjëherë. Nëse nuk kalon një kohë e mjaftueshme, aq sa trupi ta përballojë, etanoli grumbullohet në sistemin nervor dhe fillon ta pengojë dukshëm veprimtarinë e trurit. Në ç’mënyrë?

Të folurit, të parit, koordinimi i lëvizjeve, mendimet dhe sjellja, që të gjitha lidhen me një varg reaksionesh kimike jashtëzakonisht komplekse që ndodhin në neuronet e trurit ose në qelizat kryesore. Etanoli i ndryshon këto reaksione duke frenuar ose duke nxitur rolin e disa neurotransmetuesve, lëndë kimike që i kalojnë sinjalet nga neuroni në neuron. Si pasojë, procesi i dërgimit të informacionit në tru ndryshon, e kështu truri nuk funksionon siç duhet. Ja përse kur dikush pi tepër, i shqipton gabim fjalët, sheh turbullt, është i ngathët në lëvizje dhe humbet vetëkontrollin—të gjitha këto shenja të intoksikimit.

Kur një njeri e ka zakon të pijë, me kalimin e kohës, ndërtimi kimik i trurit ndryshon, për të neutralizuar veprimin helmues të etanolit dhe për të ruajtur funksionimin normal të nervave. Kjo çon në tolerancë, që do të thotë se tani e njëjta sasi alkooli nuk ndikon më aq shumë si më parë. Varësia krijohet kur truri është përshtatur kaq shumë me alkoolin, saqë nuk punon siç duhet pa të. Trupi e kërkon me etje alkoolin për të ruajtur ekuilibrin kimik. Kur këtij njeriu i mungon alkooli, ekuilibri kimik i trurit prishet plotësisht dhe shfaqen simptomat e lënies së alkoolit, si ankthi, dridhjet, madje edhe krizat.

Përveçse shkakton ndryshime në ndërtimin kimik të trurit, abuzimi me alkoolin mund të çojë në rrëgjimin dhe në shkatërrimin e qelizave, duke ndryshuar vetë strukturën e trurit. Ndonëse po të lihet alkooli, është e mundur njëfarë ripërtëritjeje, një pjesë e dëmit është e pariparueshme; gjithashtu dëmtohet kujtesa, si edhe preken funksione të tjera mendore. Dëmtimi i trurit nuk vjen vetëm nga pirja e alkoolit për një kohë të gjatë. Siç duket nga kërkimet, edhe periudha relativisht të shkurtra të abuzimit me alkoolin mund të jenë të dëmshme.

Sëmundja e mëlçisë dhe kan.ceri – Mëlçia luan një rol jetësor në metabolizmin e ushqimit, lufton infeksionet, rregullon qarkullimin e gjakut dhe e pastron trupin nga substancat helmuese, duke përfshirë edhe alkoolin. Abuzimi me alkoolin për një kohë të gjatë, e dëmton mëlçinë në tri faza. Gjatë fazës së parë, shpërbërja e etanolit ngadalëson tretjen e yndyrnave dhe bën që ato të grumbullohen në mëlçi. Kjo quhet steatozë hepatike ose mëlçi e dhjamosur. Me kalimin e kohës krijohet inflamacioni kronik i mëlçisë ose hepatiti. Ndërkohë që alkooli mund të shkaktojë drejtpërdrejt hepatitin, ai ul edhe rezistencën e trupit ndaj viruseve të hepatitit B dhe C.* Po të mos kurohet, inflamacioni bën që qelizat të çahen e të vdesin. Duke e rënduar këtë dëmtim, alkooli përshpejton procesin natyror të vdekjes së qelizave, e quajtur apoptozë.

Faza e fundit është cirroza. Rrethi vicioz i inflamacionit të vazhdueshëm dhe i shkatërrimit të qelizave shkakton dëme të pariparueshme. Me kalimin e kohës, mëlçia bëhet e fortë në vend që të jetë si sfungjer. Si përfundim, indi lidhor në zonat e dëmtuara nuk e lë gjakun të qarkullojë normalisht, dhe kjo çon në mosfunksionim të mëlçisë dhe në vdekje.

Alkooli jep edhe një efekt tjetër anësor disi të fshehtë te mëlçia—dobësohet roli mbrojtës i mëlçisë për të neutralizuar veprimin e lëndëve që shkaktojnë kancerin. Përveçse krijon terrenin për kancerin e mëlçisë, alkooli rrit ndjeshëm edhe rrezikun e kancerit të gojës, faringut, laringut dhe ezofagut. Për më tepër, alkooli bën që substancat kanceroze të duhanit, të depërtojnë më lehtë në membranat e mukozës së gojës dhe, kështu, rritet rreziku për përdoruesit e duhanit. Gratë që pijnë çdo ditë alkool, rrezikojnë më shumë të sëmuren nga kanceri i gjirit. Sipas një studimi, rreziku i kancerit të gjirit te gratë që pinin tri ose më shumë doza standarde në ditë, ishte 69 për qind më i madh sesa tek ato që nuk pinin.

Categories
Lajme

3 probleme serioze shëndetësore që fshihen pas një barku të fryrë

10% deri 30% e popullsisë vuan nga fryrja e barkut. Problemet me tretjen, menstruacionet, kapsllëku dhe alergjitë ushqimore janë shkaqet më të zakonshme të fryrjes dhe zakonisht janë të përkohshme. Sidoqoftë, nëse bëhet kronike, atëherë mund të jetë një shenjë e diçkaje më problematike.

Me këtë artikull ne dëshirojmë të tërhqim vëmendjen tuaj për 6 probleme shqetësuese që mund t’ju bëjnë të ndjeheni të fryrë. Nëse fryrja bëhet kronike, ju këshillojmë të shihni një mjek dhe të mos filloni asnjë trajtim vetë.

Infeksioni i traktit urinar (UTI) mund t’ju bëjë të nxitoni shpesh për në banjë. Ndonjëherë madje mund të bëjë që personi të ndjehet sikur duhet të përdorë përsëri banjën menjëherë pasi të ketë përfunduar. Mund të ndjehet si presion në bark, dhimbje ose fryrje. Ju gjithashtu mund të përjetoni ethe, të dridhura, të përziera dhe të vjella. Gja.kderdhja gjithashtu mund të shkaktohet nga infeksione të rënda në veshka.

Sëmundja e mëlçisë, e cila mund të shkaktohet nga përdorimi i alkoolit, hepatiti C ose kanceri, mund të çojë në grumullimin e lëngjeve dhe të shkaktojë fryrje.

Nëse fryrja është shkaktuar për shkak të një problemi në mëlçi, atëherë ju gjithashtu mund të ndjeheni të lodhur, ju krijohen shenja lehtë, ose mund të sëmureni me verdhëz. Nëse ky është rasti, duhet të kontaktoni menjëherë me një mjek.

Sëmundja inflamatore e zorrëve (IBD) është një gjendje inflamatore që prek kryesisht zorrën e trashë dhe zorrën e hollë. Kjo mund të shkaktojë diarre, dhimbje barku dhe madje edhe fryrje. Hulumtimet kanë treguar që njerëzit me sëmundjen e Crohn-it kanë më shumë gjasa të jenë intolerantë ndaj laktozës. Intoleranca ndaj laktozës mund të shkaktojë formacione gazi, të cilat më pas mund të çojnë në fryrje.

Categories
Lajme

Fillon me dridhje, më pas përkeqësohet! 4 mln njerëz vuajnë nga Parkinsoni

Parkinsoni është një sëmundje neurologjike dhe shenjat e dukshme të saj janë dridhjet, veçanërisht të gjymtyrëve. Me përparimin e sëmundjes, simptomat shtohen. Vështirësitë që shoqërojnë sëmundjen e parkinsonit janë dridhjet, bllokimi i muskujve, ngadalësimi i lëvizjeve, vështirësitë për të ruajtur balancën gjatë ecjes dhe humbja e kujtesës për rreth 20% të pacientëve.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, 4 milionë njerëz vuajnë nga sëmundja e Parkinsonit. Kjo shifër parashikohet të rritet, ndersa shumë vende të zhvilluara vazhdojnë të njoftojnë mbi rritjen e numrit të popullatës së moshuar.

Semundja fillon të shfaqet kryesisht tek njerëzit e moshës 60-65 vjeç. Ilaçet duket se bëjnë efekt në vitet e para të prekjes, por më vonë keto efekte dobësohen. Trajtimi i parkinsonit është treguar i suksesshëm tek 25% e pacientëve të cilët iu nënshtruan operacionit për stimulimin e thellë të trurit.

Elektrodat vendosen në një zonë të trurit të njohur me emrin subthalamic nuckleus që nxit veprimtarinë e tepruar të trurit. Elektrodat lidhen me një aparat të vendosur në gjoks. Në këtë mënyrë, elektrodat dergojnë një sinjal për qetësimin e dridhjeve dhe zhbllokimin e muskujve.

Categories
Lajme

Parandalimi i kancerít nis duke shmangur kekët, kotoletat e pulës dhe bukën e prodhuar masivisht

Një lidhje mes ushqimeve shumë të përpunuara dhe kancerit është sugjeruar nga kërkuesit francezë. Ata i klasifikojnë ushqimet, përfshirë kekët, kotoletat e pulës dhe bukën e prodhuar masivisht, si të mbipërpunuara.

Një studim që kishte në qendër 105 mijë persona tregoi se, sa më shumë ushqime të tilla konsumojnë njerëzit, aq më i lartë është rre-ziku i kan.cerit. Studiuesit po përpiqen të tregohen të matur, por nënvizojnë se një dietë e shëndetshme është gjëja më e mirë.

Të qenit mbipeshë është një nga shkaqet e sëmundjes, që renditet pas duhanpirjes, dhe Organizata Botërore e Shëndetësisë thotë se, edhe mishi i përpunuar lehtësisht rrit rrezikun e kancerit.

Ekipi i kërkuesve në Universitetin e Sorbonës në Paris ka studiuar mënyrën e ushqimit të të përzgjedhurve, pjesa më e madhe gra të moshës së mesme, për mesatarisht 5 vite. Rezultatet treguan se, nëse sasia e ushqimit shumë të përpunuar të konsumuar rritej me 10%, atëherë edhe sëmundjet tumorale të pikasura rriteshin me 12%.

Sipas kërkuesve, këto rezultate sugjerojnë se rritja e shpejtë e konsumit të ushqimeve të mbipërpunuara mund të çojë në rritjen e numrit të rasteve me kancer në dekadat e ardhshme. Por, ata thonë se zbulimet e tyre duhet të konfirmohen nga studime më të gjera dhe se nevojiten kërkime të tjera për të përcaktuar se çfarë mund të fshihet pas kësaj lidhjeje.

Studimi nuk është përfundimtar dhe nuk mund të thotë që ushqimet e mbipërpunuara mund të shkaktojnë kancer. Ka edhe faktorë të tjerë që trazojnë ujërat, pasi njerëz që konsumojnë shumë ushqime të mbipërpunuara kanë edhe vese të tjera, që mund të lidhen me kancerin, si duhanpirja, aktiviteti i pakët fizik, konsumi i shumë kalorive, apo edhe marrja e kontraceptivëve oralë.

Categories
Lajme

Sëmundja e nxitimit është më serioze nga sa mendoje, si ta kuptosh se e ke

Pavarësisht nga emri, sëmundja e nxitimit nuk është një gjendje e vërtetë mjekësore ose e shëndetit mendor. Megjithatë, një nevojë e ngutshme për të nxituar në detyra dhe për të shfrytëzuar në maksimum çdo moment mund të jetë një shqetësim për shumë njerëz.

Një situatë e tillë mund të ndikojë te shëndeti fizik dhe të ndikojë që të ndiheni të paplotësuar dhe të paaftë t’u kushtoni vëmendje njerëzve dhe gjërave për të cilat kujdeseni më shumë.

Sëmundja e nxitimit mund të shfaqet si një nevojë për të shfrytëzuar në maksimum çdo sekondë. “Ne e kemi njohur këtë zakon si multitasking,” shpjegon Rosemary K.M. Sword, autore dhe bashkë-zhvilluese e terapisë perspektive të kohës. “Njerëzit që janë përfshirë në shumë detyra në jetën e tyre janë krenarë për aftësinë e tyre për të bërë më shumë se një gjë në të njëjtën kohë.”

Kur sëmundja e nxitimit maskohet si efikasitet, mund të mos e kuptoni problemin. Disa shenja:

– nxitimi (teksa i jepni makinës, bëni pazar, hani ushqim)
– nxitimi për të përfunduar detyrat dhe shpesh bëni gabime
– llogaritje të vazhdueshme të kohës për të parë nëse mund t’i bëni të gjitha detyrat
– nervozoheni kur përballeni me vonesa
– përpiqeni vazhdimisht të gjeni mënyra për të gjetur kohë
– kontrolloni vazhdimisht listën e detyrave

Sëmundja e nxitimit shpesh përfshin një gjendje ankthi, sidomos kur e gjeni veten të mbërthyer në një situatë (trafik, ose jeni herët në një takim) dhe s’keni asgjë për të bërë ndërkohë. Sekondat e humbura ju stresojnë sepse nisni dhe mendoni se çfarë mund të kishit bërë me kohën e humbur.

Efektet emocionale: Besimi se nuk keni kohë për t’u marrë me përgjegjësitë e përditshme ose për të arritur qëllime më të largëta mund të krijojë shumë stres.

Marrëdhëniet: “Sëmundja e nxituar mund të eklipsojë atë që është me të vërtetë e rëndësishme në jetën tonë – marrëdhëniet tona me të tjerët”, thotë Sword.

Efektet fizike: Të kaloni ditët duke nxituar shpesh do të thotë që i kushtoni më pak kohë kujdesit për veten.

Si të kontrolloni sëmundjen e nxitimitL: bëni një shëtitje, meditoni, kujdesuni në fillim për gjërat e rëndësishme, jepini prioritet relaksimit, mësoni limitet tuaja

Nëse asgjë nuk funksionon, kërkoni ndihmën e një terapisti.

Categories
Lajme Shëndeti

Vuan nga sëmundja e plakjes së parakohshme, italiani merr diplomë universitare

Sammy Basso është një italian 25-vjeçar, i cili vuan nga progeria. Ai themeloi Shoqatën Italiane Progeria Sammy Basso, për të përhapur njohuri në lidhje me sëmundjen e tij dhe për të promovuar kërkime mbi të.

Progeria është një sëmundje e lindur dhe të prekurit nga kjo sëmundje kanë një plakje të parakohshme dhe zakonisht vdesin në moshën 13-vjeçare. Vonesa e rritjes fillon që në periudhën 9 ose 24 mujore dhe çon drejt zhvillimeve anormale të fytyrës, si për shembull një fytyrë e vogël joproporcionale, fryrje, sy të dalë dhe nofull të pazhvilluar. Deri në moshën 2-vjeçare bien të gjithë flokët, vetullat dhe qerpikët.

Megjithatë, kjo sëmundje nuk ndryshon mendjen, e cila mbetet treguesi i vetëm i moshës së vërtetë të pacientit. Sëmundja nuk e ka ndaluar Sammy Basso-n të arrijë qëllimet e tij. Ai u diplomua për të dytën herë në Universitetin e Padovës, për Biologji Molekulare në Departamentin e Biologjisë.

Ëndrra e Sammy-t, pas përfundimit të studimeve, ishte të punonte në CERN në Gjenevë. Në vitin akademik 2014-2015 ai u regjistrua degën e Fizikës në Universitetin e Padovës.

Një vit më vonë, ai u regjistrua në Fakultetin e Shkencave të Natyrës me synimin për të thelluar kërkimet mbi progerinë sapo të mbaronte studimet. Dy ditë më parë, më 23 mars 2021, ai mori gradën master në Biologji Molekulare në Universitetin e Padovës.

Burimi: Class