Categories
Lajme

Studimi: Macet dhe njerzit komunikojnë me sy!

Vështrimi është për shumë specie një nga format kryesore të komunikimit joverbal. Por kjo bëhet edhe më thelbësore në komunikimin midis specieve të ndryshme mes tyre.

Macet, për shembull, megjithëse mund të kenë reputacion si joemocional, ndoshta gjithashtu i përdorin sytë për të komunikuar me ne njerëzit.

Kushdo që zotëron një mace do ta ketë parë tashmë atë shprehje të veçantë që ato bëjnë duke mbyllur ngadalë sytë dhe mbase do ta kenë shoqëruar atë me kontekste qetësie.

Në realitet, ulja e syve është gjithashtu një shenjë e zakonshme në shumë specie për të komunikuar emocione pozitive, për shembull ne gjithashtu e përdorim atë në buzëqeshje.

Studimet e kryera nga Tasmin Humphrey dhe kolegët e tij, psikologë në Universitetin e Portsmouth dhe Universitetin e Sussex, e kanë zbuluar atë më në fund: një eksperiment i parë tregon se si macet tentojnë të mbyllin sytë më shpesh kur edhe pronari i tyre e bën.

Eksperimenti i dytë, megjithatë, tregon se si ka më shumë të ngjarë që ata t’u afrohen të huajve dhe të krijojnë një raport të ri atyre që u hedhin sytë.

Të marra së bashku, këto eksperimente tregojnë qartë se hedhja e syve ose mbyllja ngadalë është një formë e vlefshme komunikimi midis maceve dhe njerëzve.