Categories
Lajme

A duhet t’ua shpojmë veshët bebeve? Rreziqet që duhet të merrni parasysh

Kur prindërit pyesin pediatrit për shpimin e veshëve te të porsalindurit, si duhet të përgjigjen? Asistentja e pediatrisë Suzanne Rossi e kishte dëgjuar pyetjen më shumë se një herë nga prindërit e të porsalindurve: “Kur mund t’ia shpoj veshët fëmijës tim? A ka ndonjë rrezik?”

E painformuar plotësisht, ajo pa literaturën mbi këtë temë dhe ndau gjetjet e saj. Akademia Amerikane e Pediatrisë (AAP), vuri në dukje ajo, ka një rekomandim të madh: Shtyni shpimet e veshit derisa fëmija të jetë mjaft i rritur për t’u kujdesur vetë për vendin e shpuar.

“Kjo është pa dyshim mënyra më e mirë për të reduktuar rrezikun e infeksionit,” tha Rossi. Pavarësisht rreziqeve, për arsye kulturore dhe të tjera, shumë familje vazhdojnë me shpimin e veshit. Në këto raste, vuri në dukje Rossi, AAP rekomandon që të përdoren vathët e arit për të reduktuar rrezikun e një reaksioni alergjik dhe inflamacionin në zonën e shpimit. Një tjetër rekomandim është që alkooli të aplikohet në zonë tri herë në ditë për disa ditë për të reduktuar rrezikun e infektimit. Prindërit duhet ta lënë vathin pa hequr për 4 deri në 6 javë dhe ta rrotullojnë butësisht çdo ditë. AAP rekomandon që procedura të bëhet nga një profesionist i trajnuar në kushte sanitare.

Shpimi i veshëve mund të sjellë komplikime si: gjakderdhje, alergjitë e kontaktit, lëndime post traumatike, më e zakonshme me vathët e varur, deformim i veshit, më i zakonshëm me shpime në pjesën e sipërme të veshit, enjtje, infeksion dhe rrjedhje purulente, e cila ndodh në 24 për qind të të gjitha shpimeve të veshit.

Rossi gjithashtu vuri në dukje se pediatrit duhet të jenë të vetëdijshëm për disa grupe pacientësh, si fëmijët me sëmundje kongjenitale të zemrës (CHD), në të cilat pasojat e një infeksioni të lidhur me shpimin e veshëve mund të jenë shumë më serioze. Midis një grupi mjekësh që kujdesen për adoleshentët dhe të rriturit me CHD, 53 për qind nuk e miratuan shpimin e veshëve.

Categories
Lajme

4 arsye të forta pse nuk duhet t’iu shponi veshët fëmijëve tuaj

Sipas Akademisë Amerikane të Pediatrisë, prindërit duhet të presin që fëmijët e tyre të bëhen të paktën 6 muaj përpara se t’i shpojnë veshët e tyre. Ndërsa kjo këshillë shpesh debatohet nga prindërit, nuk mund të mohohet se ka mjaft disavantazhe në shpimin e veshëve të fëmijëve:

Shpimi i veshëve dhemb, pavarësisht moshës, por ka dhe më shumë se kaq. Kur i shponi veshët e foshnjës suaj, ato mund të bëhen të kuqe dhe të bëhen vërtet të ndjeshme. Është thelbësore të siguroheni që një shpim i freskët nuk preket. Sidoqoftë, foshnjat janë të paparashikueshme, dhe ata mund të përpiqen të prekin dhe tërheqin vathin, i cili mund të jetë një rrezik.

Ndërsa u takon tërësisht prindërve nëse duan të shpojnë veshët e foshnjës së tyre apo jo, ekziston rreziku që fëmija të rritet dhe të mos e pëlqejë. Mbase është një zgjedhje më e mirë ta lini fëmijën të vendosë vetë kur të jetë më i madh.

Edhe pse nuk është gjithmonë kështu, një vesh i shpuar mbetet aty dhe nuk mund të kthehet mbrapsht, ai është i përhershëm.Një shpim i përhershëm mund të bëhet problem nëse fëmija juaj rritet dhe vendos që nuk i pëlqen.

Edhe kur bëhen me të gjitha masat paraprake, shpimet e veshëve të foshnjave gjithmonë rrezikojnë të krijojnë një infeksion. Dhimbja dhe ënjtja mund të shfaqen nëse veshi nuk pastrohet siç thuhet nga eksperti.