Categories
Lajme

Çudira nga bota: Kush fryn dhe lëshon tullumbace në Australi gjobitet për këtë arsye

Njerëzit në Victoria të Australisë mund t’i presin ndëshkime të rënda nëse lëshojnë tullumbace në ajër në publik. Qeveria po punon për të futur një ligj që ndëshkon njerëzit që në thelb refuzojnë ndotjen plastike.

Agjencisë së Mbrojtjes së Mjedisit (EPA) tani i janë dhënë kompetenca të rritura që hynë në fuqi në fillim të korrikut. Individët që lëshojnë një tullumbac me helium mund të presin një gjobë prej 991 dollarësh gjersa kompanitë e kapura duke shkelur ligjin do të gjobiten me 4,959 dollarë.

Nëse kapeni duke lëshuar një seri balonash, ndëshkimi mund të rritet në 16,522 dollarë për individët dhe 82,610 dollarë për kompanitë. Ata shtojnë se tullumbacet, të cilat notojnë në ujë, mund të duken si kandil deti ose kallamar, dhe zogjtë e detit dhe breshkat mund t’i zëvendësojnë ato për ushqim.

Tullumbacet  renditen si një nga format më të dëmshme të ndotjes për krijesat e detit, sepse shumë njerëz i keqkuptojnë ato si ushqim. Ata bllokojnë brendësinë e tyre dhe përfundimisht vdesin nga uria ose mbyten.