Categories
Shëndeti

Zakonet që ju dëmtojnë venat e këmbëve!

Venat e fryra dhe me gunga mund të ndodhin pothuajse tek kushdo, dhe ndërsa nuk janë zakonisht të rrezikshme, shumë njerëzit nuk dëshirojnë t’i kenë. Megjithëse nuk mund të parandalohen gjithmonë, ka disa veprime që mund të bëni çdo ditë për të evituar fryrjen e venave.

Depilimi i këmbëve me brisk – Nëse jeni mësuar të depiloni këmbët me nxitim, nuk po i bëni asnjë nder venave tuaja. Prerja aksidentale e këmbëve mund të rezultojë në djegie të bezdisshme dhe gjithashtu mund të ndikojë në venat që janë të prirura për gjakderdhje. Shumica e grave depilohen në një dush të ngrohtë ose të nxehtë, dhe kur aksidentalisht prisni pak këmbën me një brisk, nxehtësia mund ta bëjë gjakderdhjen më intensive. Për ta parandaluar këtë, zgjidhni brisqet që janë krijuar posaçërisht për lëkurën tuaj.

Eksfolimi i këmbëve – Edhe pse eksfolimi nuk do të parandalojë venat me variçe, mënyra se si masazhoni këmbët gjatë aplikimit të produktit padyshim që mund të ndihmojë. Ajo stimulon qarkullimin e gjakut, e cila nuk do të lerë venat tuaja të “dembelosen”. Si bonus, qarkullimi i përmirësuar i gjakut ndihmon në përshpejtimin e prodhimit të kolagjenit dhe i mban këmbët e lëmuara për më gjatë.

Po përdorni një furçë të thatë – Ju ndoshta keni parë blogere që promovojnë furça masazhi të thata, dhe megjithëse ofron disa përfitime kozmetike, kjo mund të bëjë që venat tuaja të dëmtojnë. Nëse përdorni një furçë të thatë shumë shpesh ose shumë intensivisht, mund të merrni prerje mikro nga fijet e saj. Kjo, nga ana tjetër, i bën venat tuaja më të brishta.

 

Po konsumoni shumë sheqer – Sheqeri bën që presioni i gjakut të rritet, gjë që mund të dëmtojë dhe dobësojë venat. Gjithashtu mund të shkaktojë inflamacion në enët e gjakut, duke e bërë më të vështirë për ato të pompojnë gjakun siç duhet, gjë që mund të shkaktojë zgjerimin dhe fryrjen e venave.

Po mbani rripa shpesh (duke i ngushtuar shumë) – Nëse jeni të prirur për venat me variçe, ndoshta duhet të rishikoni disa nga zgjedhjet tuaja të modës. Rrobat e ngushta mund të duken mirë për ju, por ato gjithashtu kufizojnë qarkullimin e gjakut dhe e bëjnë më të vështirë rrjedhjen e gjakut nga këmbët në pjesën tjetër të trupit.

Ju jeni duke fjetur në shpinë – Ndërsa gjumi në shpinë mund të ndihmojë në parandalimin e rrudhave të fytyrës, nuk është pozicioni më i mirë i gjumit nëse vuani nga venat me variçe. Është më mirë të flesh në anën e majtë, sepse heq presionin nga vena më e madhe e trupit, e cila ndodhet në anën e djathtë. Kjo do të ndihmojë për të rritur qarkullimin e gjakut.