Categories
Këshilla

Pesë “sekretet” e qershisë, pse duhet t’i konsumoni

Një nga frutat më të shijshëm të verës, qershitë kanë veti që i bëjnë ato mjaft të rëndëssishme për dietën tonë. Ato zvogëlojnë inflamacionin, përmirësojnë gjumin, përmirësojnë shëndetin e zemrës dhe përshpejtojnë shërimin pas stërvitjes, duke promovuar shëndetin dhe mirëqenien e përgjithshme.

Ato janë plot lëndë ushqyese – Qershitë përmbajnë shumë lëndë ushqyese, fibra, vitamina dhe minerale. Vitamina C është e rëndësishme për forcimin e sistemit imunitar dhe lëkurës, ndërsa kaliumi është thelbësor për muskujt, funksionin nervor dhe rregullimin e presionit të gjakut.

Janë të pasura me antioksidantë dhe përbërës anti-inflamator – Përqendrimi i lartë i përbërjeve bimore në qershi mund të jetë përgjegjës për përfitimet e shumta shëndetësore të këtij fruti. Në veçanti, përmbajtja e tyre e lartë antioksiduese ndihmon në luftimin e stresit oksidativ. Janë të pasura gjithashtu me polifenole, që ndihmojnë në luftimin e dëmtimit të qelizave, zvogëlojnë inflamacionin dhe promovojnë shëndetin e përgjithshëm.

Përmirësojnë rikuperimin pas stërvitjes – Studimet tregojnë se përbërjet anti-inflamatore dhe antioksiduese të qershive mund të lehtësojnë dhimbjen e muskujve, dëmtimin dhe inflamacionin e shkaktuar nga ushtrimet. Në veçanti, qershitë shpejtojnë rikuperimin e muskujve, zvogëlojnë dhimbjen dhe parandalojnë humbjen e forcës.

Përfitoni për shëndetin e zemrës – Qershitë mund të jenë një mënyrë e shijshme për të mbrojtur zemrën pasi shumë studime kanë treguar se dietat me karbohidrate të larta lidhen me një rrezik të zvogëluar të sëmundjeve të zemrës.

Qershitë janë veçanërisht të dobishme në këtë drejtim, pasi janë të pasura me lëndë ushqyese dhe përbërje që dihen se promovojnë shëndetin e zemrës, përfshirë polifenolët e kaliumit dhe antioksidantëve.
Përmirësoni cilësinë e gjumit – Qershitë përmbajnë melatonin, një substancë që ndihmon në rregullimin e ciklit të gjumit.